Unitat de Logopèdia i Patologia del Llenguatge

La Unitat de Logopèdia i Patologia del Llenguatge està especialitzada en la prevenció, diagnòstic i tractament de les alteracions de la comunicació i dels trastorns orals no verbals, tant en edat infantil com en l’edat adulta.

La nostre unitat està formada per professionals amb una amplia experiència clínica en intervenció logopèdica, que combinen l’assistència clínica d’excel·lència basada en la evidencia amb el tracte personalitzat.

En població infantil, atenem les dificultats evolutives de la parla i el llenguatge i les disfuncions orofacials. En persones adultes, tractem les alteracions secundaries a lesions cerebrals i malalties neurodegeneratives, així com els trastorns d’origen orgànic o funcional. El nostre objectiu terapèutic és millorar la comunicació, el benestar i la qualitat de vida de les persones amb trastorns logopèdics.

Coneix la nostra oferta formativa en logopedia i patologia del llenguatge

 

Especialitats

Trastorns del llenguatge

 • Afàsies per dany cerebral adquirit
 • Afàsies progressives primàries
 • Trastorns específics del llenguatge en demències
 • Llenguatge infantil (oral i escrit)
 • Trastorns de la parla, disàrtries i apràxies

Trastorns de la deglució

 • Disfàgia orofaríngia estructural
 • Disfàgia orofaríngia neurogènica
 • Disfàgia orofaríngia pediàtrica

Trastorns de la motricitat orofacial

 • Alteracions estructurals congènites i adquirides
 • Alteracions de l’oclusió i les seves conseqüències funcionals
 • Deglucions atípiques
 • Hipopnea o apnea obstructiva del son
 • Paràlisis facials perifèriques i centrals
 • Síndrome del respirador oral

Trastorns de la veu

 • Post-laringectomia parcial o total
 • Post-cirurgia de càncer de cap i coll
 • Processos neurodegeneratius
 • Trastorns funcionals de la veu
 • Reassignació de veu transgènere, amb o sense cirurgia
 • Alteracions de la veu professional
 • Rehabilitació de la paràlisis de cordes vocals

Serveis:

Diagnòstic i tractament de les alteracions logopèdiques

 • Assistència personalitzada i individual
 • Teràpia intensiva
 • Assistència telemàtica
 • Programes específics d’estimulació del llenguatge
 • Serveis domiciliaris per pacients amb dificultats de locomoció

Orientació a familiars i cuidadors pel maneig de les alteracions logopèdiques

Suport a altres centres sanitaris

Equip

Coordinadora: Carlota Faixa Sol

Logopeda (Col. 08-0969); Llicenciada en filologia, Màster en Reorganització Funcional Cerebral per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialització en afàsies. Professora associada del Grau de Logopèdia del Departament de Medicina de la UAB. Coordinador del Màster en Neurologopedia i del Diploma en Rehabilitació Neurologopèdica de l’INPL. Professora col·laboradora del Màster Universitari en Intervenció logopèdica especialitzada de la UCV i del Màster Universitari en Avanços en Neurorehabilitació de les funcions comunicatives i motores de la EUG. Compta amb mes de 15 anys d’experiència en intervenció del llenguatge en pacients amb afectacions neurològiques i es docent en diferents programes de formació continuada.

Marcia Adrião-Briz

Fonoaudiòloga i logopeda (Col. 08-4175). Investigadora en formació en Ciències de la Salut (UdL). Màster en investigació en Ciències de la Salut. Especialització en fonoaudiologia clínica i hospitalària. Especialització en motricitat orofacial en oncologia. Especialista en cures de suport pal·liatiu en oncologia. Coordinador del postgrau en Motricitat Orofacial i Disfàgia Orofaringea de l’INPL. Logopeda de la Unitat de motilitat, trastorns funcionals i disfàgies de l’Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona. Professora col·laboradora a la Universitat de Granada. Més de 20 anys d’experiència clínica en rehabilitació de la veu, la parla i la deglució. Participa com a ponent en diferents congressos i com a docent en diferents programes de formació continuada.

Laura Augé Domènech

Logopeda (Col. 08-0928); Psicòloga (Col. 07781). Màster en Reorganització Funcional Cerebral (UAB). Especialització en afàsies. Postgrau d’actualització en psicobiologia clínica (UB). Professora associada del departament de medicina del a UAB. Coordinador del Màster en Neurologopedia i el diploma en Rehabilitació neurologopedica de l’INPL. Membre de l’equip directiu de l’Associació GSN de suport a les persones amb dany cerebral adquirit. Més de 15 anys d’experiència en intervenció del llenguatge en pacients amb afeccions neurològiques. Docent en diferents programes de formació continuada.

Andreu Sauca Balart

Logopeda (Col. 08-0101); Logofoniatra; Lingüista Clínic. Llicenciat en Filologia Hispànica. Professor associat del Grau de Logopèdia del Departament de Medicina del a UAB. Membre del Consell Tècnic de Logopèdia del Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries. President de la Societat Catalana de Logopèdia. Vicepresident de l’Associació Catalana de Professors de Cant. Més de 30 anys d’experiència en diferents camps de la logopèdia. Docent en diferents programes de formació continuada.

Mariana Simão

Fonoaudiòloga i logopeda (col. 08-4724). Investigadora en formació en Medicina (UAB). Màster en Investigació Clínica Aplicada a les Ciències de la Salut (UAB). Especialització en motricitat orofacial amb enfoc en disfàgia. Coordinador del Màster de Teràpia Miofuncional Orofacial i Disfàgies orofaringeas de l’INPL i del Màster d’Intervenció Logopèdica en Patologia Neurològica Kursia/Valladolid. Compta amb 15 anys d’experiència en intervenció de la parla i la deglució en persones amb afeccions neurològiques. És docent en diferents programes de formació continuada.

Karla Peralta

Logopeda (Col. 08-4298) i psicòloga per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Terapia Miofuncional Orofacial, formació en Disfàgies Orofaríngies i Atenció Precoç.

Laura Aparicio Hernández

Logopeda Clínica i Escolar (col.084568) . Màster Neurologopèdia per l’ Escola de Patologia del Llenguatge de Sant Pau. Formació complementaria amb experiència en l’àmbit adult i infanto-juvenil en trastorns del neurodesenvolupament; síndromes genètics (síndrome de Down, X fràgil), trastorns del llenguatge( dislèxia, trastorns del desenvolupament del llenguatge-TDL) , alteracions en lesions del sistema nerviós ( hidrocefàlia ,paràlisis cerebral), trastorns de comunicació i parla. Actualment treballa al Centre Mèdic Policlínica Guadalupe, a l’àrea de rehabilitació en la residència Nuestra Señora , Centre d’Aprenentatge Edist i en el servei de tractament en l ‘Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Virginia Fernández Fiallega

Logopeda amb menció clínica i educativa (col.084196) graduada per la Universitat autònoma de Barcelona (UAB). Màster en teràpia miofuncional (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, EPL). Màster en disfàgies Orofaríngeas (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, EPL). Experiència clínica en el tractament de pacients infanto-juvenils amb trastorns de l’aprenentatge (dislèxia i disortografia) i trastorns de la comunicació (trastorn del llenguatge, trastorns fonològics i de la parla i trastorns de la fluïdesa d’inici en la infància). Experiència clínica en el diagnòstic i rehabilitació d’ infants i adults amb alteració de les funcions miofuncionals orofacials i dificultats en la deglució. Logopeda en la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena.