Unitat Clínica de Logopèdia

La Unitat de Logopèdia està especialitzada en la prevenció, diagnòstic i tractament de les alteracions de la comunicació, el llenguatge, la veu, la deglució i les alteracions miofuncionals orofacials, tant en edat infantil com en l’edat adulta. La nostra unitat està formada per professionals amb una amplia experiència clínica en intervenció logopèdica, que combinen l’assistència clínica d’excel·lència basada en la evidencia amb el tracte personalitzat. El nostre objectiu terapèutic és millorar la comunicació, el benestar i la qualitat de vida de les persones amb trastorns logopèdics.

Especialitats clíniques

Afàsia i Afàsia Progressiva Primària

A la nostra clínica oferim un tractament individualitzat per a les persones amb afàsia, dissenyat per abordar les dificultats específiques de llenguatge i comunicació. A la clínica tractem: 

  • Afàsia per ictus i traumatisme

La intervenció se centra en tots els aspectes que es poden millorar i inclou tècniques i estratègies per estimular les habilitats comunicatives. El tractament de l'afàsia és un procés gradual amb un enfocament adaptat a les característiques de cada persona i del seu entorn més proper. 

  • Afàsia Progressiva Primària i Trastorns del llenguatge en Demències

L’objectiu del tractament és ajudar a mantenir una comunicació efectiva i a reduir les dificultats associades amb la demència. Fem un abordatge que combina l'estimulació les habilitats comunicatives preservades així com la compensació de les dificultats que van apareixent al llarg de tot el procés.

El nostre enfocament és ajudar a cada persona a mantenir la seva capacitat comunicativa el màxim possible, millorant la seva autonomia i qualitat de vida. 

 

Disfàgia

Tractem tres tipus principals de disfàgia orofaringea. 

  • La disfàgia estructural es deu a alteracions físiques en el cap i coll, com a tumors o cicatrius.
  • La disfàgia neurogènica és causada per problemes neurològics que afecten els nervis i músculs de la deglució, com el Parkinson o un accident cerebrovascular.
  • La disfàgia pediàtrica afecta als nens a causa de problemes congènits o neurològics, impactant la seva capacitat per a alimentar-se i el seu desenvolupament.

El nostre compromís és millorar la qualitat de vida dels nostres pacients, brindant un tractament integral i personalitzat que abordi les seves necessitats específiques.

Trastorns de la Motricitat Orofacial

En la nostra clínica, ens especialitzem en el diagnòstic i tractament d'una àmplia gamma de trastorns de motricitat orofacial. Abordem alteracions estructurals congènites i adquirides com:

  • La fissura labiopalatina 
  • La microsomiahemifacial

Així com alteracions de l'oclusió i les seves conseqüències funcionals, incloent-hi:

  • Cirurgia ortognàtica
  • Càncer de cap i coll
  • Traumatismes facials.

Tractem deglucions disfuncionals, abans coneguda com a deglucions atípiques, i trastorns de la masticació.

També ens ocupem de problemes respiratoris com la hipopnea i l'apnea obstructiva del somni, així com paràlisis facials perifèriques i centrals. A més, abordem la síndrome del respirador oral i diversos trastorns de la parla.

El nostre enfocament integral i personalitzat assegura que cada pacient rebi el tractament adequat per a millorar la seva qualitat de vida.

Trastorns de la Veu

  • Post-laringectomia parcial o total
  • Post-cirurgia de càncer de cap i coll
  • Processos neurodegeneratius
  • Trastorns funcionals de la veu
  • Reassignació de veu transgènere, amb o sense cirurgia
  • Alteracions de la veu professional
  • Rehabilitació de la paràlisis de cordes vocals

Equip

Coordinadora: Carlota Faixa Sol

Logopeda (Col. 08-0969); Llicenciada en filologia, Màster en Reorganització Funcional Cerebral per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialització en afàsies. Professora associada del Grau de Logopèdia del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB. Coordinadora del Màster en Neurologopèdia i del Diploma en Rehabilitació Neurologopèdica de l’ECNPL. Professora col•laboradora del Màster Universitari en Intervenció logopèdica especialitzada de la UCV i del Màster Universitari en Avanços en Neurorehabilitació de les funcions comunicatives i motores de la EUG. Compta amb més de 15 anys d’experiència en intervenció del llenguatge en pacients amb afectacions neurològiques i és docent en diferents programes de formació continuada

Marcia Adrião-Briz

Fonoaudiòloga i logopeda (Col. 08-4175). Investigadora en formació en Ciències de la Salut (UdL). Màster en investigació en Ciències de la Salut. Especialització en fonoaudiologia clínica i hospitalària. Especialització en motricitat orofacial en oncologia. Especialista en cures de suport pal•liatiu en oncologia. Coordinadora del postgrau en Motricitat Orofacial i Disfàgia Orofaringea de l’ECNPL. Logopeda de la Unitat de motilitat, trastorns funcionals i disfàgies de l’Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona. Professora col•laboradora a la Universitat de Granada. Més de 20 anys d’experiència clínica en rehabilitació de la veu, la parla i la deglució. Participa com a ponent en diferents congressos i com a docent en diferents programes de formació continuada.

Laura Augé Domènech

Logopeda (Col. 08-0928); Psicòloga (Col. 07781). Màster en Reorganització Funcional Cerebral (UAB). Especialització en afàsies. Postgrau d’actualització en psicobiologia clínica (UB). Professora associada del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB. Coordinadora del Màster en Neurologopèdia i el Diploma en Rehabilitació neurologopèdica de l’ECNPL. Membre de l’equip directiu de l’Associació GSN de suport a les persones amb dany cerebral adquirit. Més de 15 anys d’experiència en intervenció del llenguatge en pacients amb afeccions neurològiques. Docent en diferents programes de formació continuada

Andreu Sauca Balart

Logopeda (Col. 08-0101); Logofoniatra; Lingüista Clínic. Llicenciat en Filologia Hispànica. Professor associat del Grau de Logopèdia del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut del a UAB. Membre del Consell Tècnic de Logopèdia del Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries. President de la Societat Catalana de Logopèdia. Vicepresident de l’Associació Catalana de Professors de Cant. Més de 30 anys d’experiència en diferents camps de la logopèdia. Docent en diferents programes de formació continuada.

Mariana Simão

Fonoaudiòloga i logopeda (col. 08-4724). Investigadora en formació en Medicina (UAB). Màster en Investigació Clínica Aplicada a les Ciències de la Salut (UAB). Especialització en motricitat orofacial amb enfocament en disfàgia. Coordinadora del Màster de Teràpia Miofuncional Orofacial i Disfàgies orofaríngies de l’ECNPL i del Màster d’Intervenció Logopèdica en Patologia Neurològica Kursia/Valladolid. Compta amb 15 anys d’experiència en intervenció de la parla i la deglució en persones amb afeccions neurològiques. És docent en diferents programes de formació continuada.