Curs de Formació Teòric-pràctic en Terapia de Estimulació i Rehabilitació Cognitiva

Disponibles a partir del 27 de gener del 2025

Les malalties neurodegeneratives, diverses patologies de salut mental, alguns trastorns del desenvolupament infantil i altres, van acompanyades de deterioració cognitiva que pot millorar si s'aplica la rehabilitació neuropsicològica específica. Així mateix, l'envelliment s'associa a un major risc de disfunció cognitiva, podent aquestes teràpies endarrerir l'inici i la progressió d'aquest.

L'estimulació cognitiva es defineix com l'aplicació de programes d'exercicis que proporcionen una pràctica estructurada sobre tasques cognitives específiques, dissenyades per a millorar el rendiment i l'efectivitat de diferents capacitats cognitives, com la memòria, l'atenció, el llenguatge, les habilitats visual-espacials i les funcions executives.

El curs està dissenyat per a proporcionar als participants coneixements de neuroanatomia, neuropsicologia i les principals malalties neurològiques que s'acompanyen d'alteració de les funcions cognitives. Així mateix, ofereix les bases teòriques i pràctiques que els capaciten per a dissenyar, executar, avaluar, obtenir efectes positius i presentar els resultats de programes d'estimulació i rehabilitació cognitiva adaptats als problemes i necessitats concretes de les persones a entrenar..

Característiques del curs:

1) Modalitat flexible. Presencial o semipresencial, amb accés a un entorn sanitari d'alta competència. 

2) Orientació professionalitzadora. Formació adaptada a les demandes del sector, amb un enfocament pràctic i una aplicabilitat directa.  

3) Enfocament integral.  Enfocament individual i grupal en teràpies rehabilitadores, aplicables a: 

  • Envelliment no patològic. 
  • Deteriorament cognitiu lleu, moderat i greu.
  • Dany cerebral adquirit.
  • Patologies neurodegeneratives i vasculars. 

4) Innovació i tradició. Mètodes tradicionals com exercicis de "llapiç i paper", o tècniques avançades, incloent l'estimulació assistida per ordinador, realitat virtual i musicoteràpia. 

Equip acadèmic:
Direcció:
Dr. Jaime Kulisevsky –Catedràtic de Neurologia, director del Màster de Diagnòstic i Rehabilitació Neuropsicològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i Director de l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Coordinadors i equipo docent:

  • Andrea Horta-Barba (Neuropsicòloga)
  • Dr. Jaime Kulisevsky (Neuròleg)
  • Dr. Jesús Pérez Pérez (Neuròleg)
  • Dra. Berta Pascual (Neuròloga)
  • Claudia Gómez (Neuropsicòloga)

Secretaria Tècnica:
Sra. Silvia Fernández Moreno

Centre de realització
El mòdul teòric es realitzarà en modalitat en línia, mentre que el mòdul pràctic es durà a terme a l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 
Tipus d'actividad: Curs de formació continuada en modalitat presencial dirigit a dotar a les/els estudiants de les competències necessàries per a poder dissenyar, executar, analitzar, interpretar i exposar els resultats de diverses tècniques d'estimulació i rehabilitació cognitiva emprant mètodes ‘tradicionals’ i tècniques a la frontera del coneixement.
En la modalitat semipresencial es combina l'assistència presencial als mòduls pràctics amb el desenvolupament en línia de les activitats teòriques.

Estructura del programa

Objectius del programa: 

  • Capacitar als professionals per a dissenyar programes personalitzats d'estimulació i rehabilitació cognitiva. 
  • Implementar intervencions pràctiques basades en l'evidència científica. 
  • Avaluar l'efectivitat de les estratègies aplicades, amb l'objectiu de millorar les habilitats cognitives i la qualitat de vida dels pacients. 

El curs va dirigit a professionals de l'àmbit sanitari i social, com a psicòlegs, treballadors socials, educadors socials, terapeutes i auxiliars de clínica, així com per a persones interessades en el camp de l'estimulació i rehabilitació cognitiva. Està obert a aquells que desitgin adquirir o perfeccionar coneixements en aquest àrea. A més, es dirigeix especialment a la gent que treballa amb persones majors, a causa del risc elevat de deterioració cognitiva, oferint eines i coneixements que enforteixen el perfil professional i amplian les seves oportunitats laborals al sector públic i privat.

 

Programa formatiu

MÒDUL 1. ORGANITZACIÓ I FUNCIÓ DEL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL 
    1.1. Fonaments de neuroanatomia
    1.2. Com funciona i com no funciona el cervell
    1.3. Conceptes de plasticitat cerebral

MÒDUL 2. BASES DE NEUROPSICOLGOIA: DE LA NEUROANATOMIA ALS PROCESSOS COGNITIUS
    2.1. Concepte i funcionament de l'Atenció, percepció i funcions executives
    2.2. Concepte i funcionament de la Memòria
    2.3. Concepte i funcionament de les funcions visuoperceptives, visuocontructives i praxis
    2.4. Concepte i funcionament del llenguatge
    2.5 Alteracions de la conducta
    2.6 Concepte de AVD bàsiques i instrumentals

MÒDUL 3. ESTIMULACIÓ I REHABILITACIÓ COGNITIVA
    3.1. Definició i objectius
    3.2. Com triar el tipus d'intervenció mes adequat?
    3.3. Aspectes clau a tenir en compte per a dissenyar un programa eficaç

MÒDUL 4. PROGRAMES D'ESTIMULACIÓ COGNITIVA 
    4.1. Estimulació cognitiva mitjançant llapis i paper
    4.2. Estimulació cognitiva mitjançant programes informatitzats
    4.3 Estimulació cognitiva mitjançant realitat virtual
    4.4 Estimulació cognitiva mitjançant musicoteràpia

MÒDUL 5. PRACTICUM
    5.1 Elaboració de programa
    5.2 Desenvolupament d'activitats
    5.3 Seguiment d'evolució
    5.4 Redacció d'informe

Duració i Metodologia
1. Modalitat en línia o 20 hpres de formació teòrica flexible. 
2. Extensió Pràctica Opcional o Pràctiques supervisades de 10 hores setmanals durant 1 mes, per a aplicar coneixements en un entorn real.

Preu del curs, procés d´inscripció i titulació

Preu, Inscripció y Matriculació
I) Modalitat En línia: 390 €
II) Modalitat Semipresencial: 780 €

Titulació: 
Els estudiants que completin el curs rebran el títol de especialització en Estimulació i Rehabilitació Cognitiva expedit per l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Informació, procés d'inscripció i matrícula: Totes les persones interessades en el curs podran sol·licitar informació a academia.neuropsicologia@santpau.cat. El procés de matricula i pagament es realitzarà a través de la plataforma de l'Acadèmia de l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge.