Disponibles a partir del 27 de gener del 2025
Les malalties neurodegeneratives, diverses patologies de salut mental, alguns trastorns del desenvolupament infantil i altres, van acompanyades de deterioració cognitiva que pot millorar si s'aplica la rehabilitació neuropsicològica específica. Així mateix, l'envelliment s'associa a un major risc de disfunció cognitiva, podent aquestes teràpies endarrerir l'inici i la progressió d'aquest.
L'estimulació cognitiva es defineix com l'aplicació de programes d'exercicis que proporcionen una pràctica estructurada sobre tasques cognitives específiques, dissenyades per a millorar el rendiment i l'efectivitat de diferents capacitats cognitives, com la memòria, l'atenció, el llenguatge, les habilitats visual-espacials i les funcions executives.
El curs està dissenyat per a proporcionar als participants coneixements de neuroanatomia, neuropsicologia i les principals malalties neurològiques que s'acompanyen d'alteració de les funcions cognitives. Així mateix, ofereix les bases teòriques i pràctiques que els capaciten per a dissenyar, executar, avaluar, obtenir efectes positius i presentar els resultats de programes d'estimulació i rehabilitació cognitiva adaptats als problemes i necessitats concretes de les persones a entrenar..
Característiques del curs:
1) Modalitat flexible. Presencial o semipresencial, amb accés a un entorn sanitari d'alta competència.
2) Orientació professionalitzadora. Formació adaptada a les demandes del sector, amb un enfocament pràctic i una aplicabilitat directa.
3) Enfocament integral. Enfocament individual i grupal en teràpies rehabilitadores, aplicables a:
- Envelliment no patològic.
- Deteriorament cognitiu lleu, moderat i greu.
- Dany cerebral adquirit.
- Patologies neurodegeneratives i vasculars.
4) Innovació i tradició. Mètodes tradicionals com exercicis de "llapiç i paper", o tècniques avançades, incloent l'estimulació assistida per ordinador, realitat virtual i musicoteràpia.
Equip acadèmic:
Direcció:
Dr. Jaime Kulisevsky –Catedràtic de Neurologia, director del Màster de Diagnòstic i Rehabilitació Neuropsicològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i Director de l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Coordinadors i equipo docent:
- Andrea Horta-Barba (Neuropsicòloga)
- Dr. Jaime Kulisevsky (Neuròleg)
- Dr. Jesús Pérez Pérez (Neuròleg)
- Dra. Berta Pascual (Neuròloga)
- Claudia Gómez (Neuropsicòloga)
Secretaria Tècnica:
Sra. Silvia Fernández Moreno
Centre de realització
El mòdul teòric es realitzarà en modalitat en línia, mentre que el mòdul pràctic es durà a terme a l'Escola Clínica de Neuropsicologia i Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Tipus d'actividad: Curs de formació continuada en modalitat presencial dirigit a dotar a les/els estudiants de les competències necessàries per a poder dissenyar, executar, analitzar, interpretar i exposar els resultats de diverses tècniques d'estimulació i rehabilitació cognitiva emprant mètodes ‘tradicionals’ i tècniques a la frontera del coneixement.
En la modalitat semipresencial es combina l'assistència presencial als mòduls pràctics amb el desenvolupament en línia de les activitats teòriques.